Genel Bilgiler

 

HASTANE TEMELLİ ÇOCUK KORUMA MERKEZLERİ NE YAPAR? NEDEN ÖNEMLİDİR?

Bu merkezler, ihmal ve istismara uğrayan çocuklara kaliteli ve ihtiyaca uygun tanı, tedavi, korunma ve izleme hizmeti sunarlar. Böylece muayene tekrarları ve delil kayıpları önlenir, ihtiyaca uygun ve zamanında raporlama yapılır, yargıdaki gecikmelerin önüne geçilir ve uygun koruma hizmetleri sunulabilir. Kısaca, ihmal ve istismar mağduru çocukların ikincil örselenmelerinin önlenmesi sağlanır. Çocuklar artık bu merkezlerin yokluğundan ötürü, defalarca muayene edilmezler ve uzun yargılama süreçleri içerisinde bir kez daha mağdur olmazlar. Aynı zamanda bu merkezler, yürüttükleri eğitim, araştırma, toplumsal bilinç ve duyarlılık geliştirme faaliyetleri ile de çocuk ihmal ve istismarının önlenmesine katkıda bulunurlar.

 

HASTANE TEMELLİ ÇOCUK KORUMA MERKEZLERİNİN MEVCUT DURUMLARI NEDİR?  

Hali hazırda 12 üniversite bünyesinde YÖK’ten onay alarak kurulmuş merkezler vardır: Gazi Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Osman Gazi Üniversitesi ve Ordu Üniversitesi.

Ancak bu merkezlerin teknik donanım ve uzmanlık kapasiteleri farklılık göstermekte ve geliştirilmeye ihtiyaç duymaktadır. Mevcut kapasiteleri göz önüne alındığında kısa sürede merkez kurulumu yapabilecek üniversiteler bulunmaktadır. YÖK onayını takiben, bu merkezlerin kurulum ve faaliyete geçmek için desteğe ihtiyaçları bulunmaktadır.


Bu sayfa Children’s Protection Research and Implementation Centre tarafından en son 09.03.2021 22:23:33 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM